Τι είναι η Ρεφλεξολογία

Η Ρεφλεξολογία είναι η επιστήμη η οποία ασχολείται με τα αντανακλαστικά σημεία στα πέλματα και τις παλάμες, που αντιστοιχούν σε κάθε όργανο και τμήμα του σώματος. Διεγείροντας αυτά τα αντανακλαστικά σημεία με ειδικές πιέσεις και φυσικούς χειρισμούς, απελευθερώνονται οι αυτοθεραπευτικές δυνάμεις του σώματος και έτσι επιτυγχάνουμε την ενεργοποίηση, χαλάρωση και εξισορρόπηση του οργανισμού
Είναι κατά βάση ολιστική μέθοδος. Ο Ρεφλεξολόγος έχει την εμπειρία να βρει και να ενεργοποιήσει σημεία που μπορεί να έχουν σχέση με το πρόβλημα και εν συνεχεία θα δουλέψει το ορμονικό, το ανοσοποιητικό, το κυκλοφορικό σύστημα, καθώς και τα απεκκριτικά όργανα.

Πώς λειτουργεί η Ρεφλεξολογία

Όταν υπάρχει μια ανισορροπία ή ένα μπλοκάρισμα σε κάποιο όργανο ή σε κάποιο σημείο του σώματος, τότε στο αντίστοιχο αντανακλαστικό σημείο σχηματίζονται κάποια ιζήματα, δηλαδή κάποιοι κόμποι, που ο ειδικός αισθάνεται με τα δάκτυλά του.

Με την διέγερση των ρεφλεξολογικών αυτών σημείων επιτυγχάνεται η καλύτερη κυκλοφορία αίματος, λέμφου και ενέργειας στο αντίστοιχο σημείο του σώματος, το οποίο και πάσχει, ενώ ταυτόχρονα ελευθερώνονται από τον εγκέφαλο οι ενδορφίνες, που είναι οι φυσικές αναλγητικές ουσίες του οργανισμού και μειώνεται η μυϊκή ένταση και έτσι σταματάει ο τυχόν πόνος.

Πού μας βοηθάει η Ρεφλεξολογία

Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται από άγχος και νευρικές εντάσεις. Το 75% περίπου των αντιμετωπιζόμενων διαταραχών συνδέεται με το στρες.
Με την Ρεφλεξολογία μειώνεται το άγχος, χαλαρώνουν οι εντάσεις και ελευθερώνονται οι θεραπευτικές δυνάμεις του σώματος. Όλες οι λειτουργίες του οργανισμού εναρμονίζονται και διευκολύνεται η διαδικασία αυτοθεραπείας του ατόμου.

 

Καλυτερεύει η κυκλοφορία
Ενισχύεται το ανοσοποιητικό
Εξισορροπεί το ορμονικό
Λειτουργούν καλύτερα τα απεκκριτικά όργανα και έτσι αποτοξινώνεται ο οργανισμός


ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΠΟΔΙΟΥ

 

 

Το επάνω μέρος των ποδιών είναι το εμπρός μέρος του σώματος.
Το κάτω μέρος των ποδιών είναι το πίσω μέρος του σώματος.
Δεξί πόδι – δεξιά πλευρά του σώματος, Αριστερό πόδι – αριστερή πλευρά του σώματος.
Τα εσωτερικά όργανα τα βρίσκουμε και στο επάνω μέρος του ποδιού και στο κάτω πιέζοντας λίγο περισσότερο.
Βλέπουμε κεφάλι, λαιμό, θώρακα, ώμους, μέση, κοιλιά και γλουτούς.
Στα δάκτυλα που αντιστοιχούν στο κεφάλι, έχουμε τα αισθητήρια όργανα μάτια, μύτη, αυτιά και δόντια.
Αλλά και ότι άλλο υπάρχει στο κεφάλι π.χ. ιγμόρεια, πονοκέφαλοι κ.λπ. εντοπίζονται και δουλεύονται από τα δάκτυλα του ποδιού.

 

 

 ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΧΕΡΙΟΥ

 

Τα χέρια στην ρεφλεξολογία δουλεύονται συμπληρωματικά στη θεραπεία που κάνουμε στα πόδια. Τα αντανακλαστικά τους σημεία στα χέρια μοιάζουν με εκείνα των πελμάτων, οι παλάμες είναι ουσιαστικά μια μικρογραφία του ανθρώπινου σώματος. Τα σημεία στα χέρια όπου μπορούμε να δουλέψουμε για ανακούφιση του ατόμου είναι πιο βαθιά και δύσκολα στον εντοπισμό τους επειδή τα χέρια ναι μεν κουράζονται αλλά λιγότερο σε σχέση με τα πόδια τα οποία είναι εγκλωβισμένα μέσα στα παπούτσια.

Τα χέρια τα χρησιμοποιούμε κυρίως για περιστατικά που σχετίζονται με το πάνω μέρος του σώματος, για σημεία που βρίσκονται πάνω από το διάφραγμα. Χρησιμοποιούνται όπως και για τα πόδια, για τραυματισμούς αλλά και σπάσιμο των κάτω άκρων.
Η ρεφλεξολογία χεριών μπορεί να είναι χρήσιμη και για τη δυσκοιλιότητα, για ένταση στον αυχένα, αλλά μπορεί να είναι ευεργετική ακόμα και για το άγχος.

 

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Περισσότεροι από 35.000 βρετανοί ρεφλεξολόγοι πλέον προτιμούν την προσωπορεφλεξολογία σε σχέση με άλλες μορφές ενεργειακού μασάζ, όπως στα χέρια ή στα πόδια, οι οποίες είναι ήδη ευρέως διαδεδομένες σήμερα.

Οι ρεφλεξολόγοι χωρίζουν το σώμα μας σε 12 μεσημβρινούς «παράλληλους». Είναι το ενεργειακό του σύστημα, τα μονοπάτια μέσα από τα οποία κυκλοφορεί η ενέργεια σε όλα τα ανθρώπινα όργανα. Οι γιατροί, δουλεύοντας πάνω σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου που, όπως ισχυρίζονται, συνδέονται εσωτερικά με κάθε όργανο στο σώμα μας, έχουν αναπτύξει τεχνικές μασάζ για να ξεκλειδώσουν όσες διόδους έχουν μπλοκάρει και να απελευθερώσουν τη ροή της ενέργειας. Για παράδειγμα, σε έναν ασθενή με πόνο στην ωμοπλάτη, η μελέτη του μεσημβρινού του λεπτού εντέρου που έχει την αφετηρία του στο μικρό δάχτυλο του χεριού και καταλήγει ακριβώς μπροστά στο αφτί, μπορεί να δείξει ότι μια δυσλειτουργία του λεπτού εντέρου είναι αυτή που προκαλεί ή επιδεινώνει το πρόβλημά του.

 

«Το πρόσωπό μας βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον εγκέφαλό μας, που είναι το κέντρο ελέγχου όλου μας του σώματος» τονίζει η βρετανίδα ρεφλεξολόγος Νίκε Αρίφ, προσθέτοντας ότι «η προσωπορεφλεξολογία λειτουργεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα από το ενεργειακό μασάζ στα πόδια».